Sayfalar

Pirina yağı nedir?


PİRİNA YAĞI, ZEYTİNYAĞI, NATÜREL ZEYTİNYAĞI, RAFİNE ZEYTİNYAĞI, RİVİERA ZEYTİNYAĞI NEDİR?


    Sofralik zeytin üretiminde Gemlik yoresi sofralık zeytin tercihiniz olmasını dileriz. Aynı zamanda zeytin yağ damak lezzeti, kokusu konusunda da iddaali olduğumuzu bilmenizi isteriz.
     Sizlerin zeytin yağ tercih etmenizde  belirli marka yada zeytin üreticilerinden zeytin yağ almanızı şiddetle tavsiye ediyoruz.
      Zeytin yağında bir çok sahtecilik yapılmaktadır. Ucuza aldığınız zeytin yağinda başka yağlara karıştırılmış ürün olabilir.
      Bizler kendi soframızda kullandığımız zeytin yağ ürünlerini sizlerle paylaşıyoruz. Dalından toplandıktan sonra yaganede sıkım işlemi yapılır. Belli bir süre dinlendirir. Ve sizler sofranizda agiz tadıyla yersiniz.
       Son zamanlarda adını çok duymaya başladığımız pirina yağı, kısacası özetle Bizlerin zeytinlerimizi zeytin yağına donusturdukten sonra arta kalan zeytin kofekesinin ilk 6-7saat içinde bir kaç işlemden geçirilerek zeytin yağ elde edilmesi. 
ÖZELLİKLE ALDIĞINIZ ZEYTİN YAĞI NE OLDUĞUNU ARAŞTIRMADAN ALMAYINIZ.

    Bakanligin zeytinyağı ve pirina yağı hakkında yazısını paylaşmak isteriz.

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığından:
TÜRK GIDA KODEKSİ ZEYTİNYAĞI VE PİRİNA YAĞI TEBLİĞİ
(TEBLİĞ NO: 2017/26)
a) Ham pirina yağı: Pirinanın çözücülerle ekstraksiyonu veya diğer fiziksel işlemler sonucu elde edilen, reesterifikasyon işleminden geçmemiş, diğer yağlar ve karışımları ile karıştırılmamış, doğrudan tüketime uygun olmayan, rafinasyon veya teknik amaçlı kullanıma uygun yağı,
b) Pirina yağı: Rafine pirina yağı ve doğrudan tüketime uygun natürel zeytinyağları karışımından oluşan, serbest yağ asitliği oleik asit cinsinden her l00 gramda 1,0 gramdan fazla olmayan yağı,
c) Rafine pirina yağı: Ham pirina yağının doğal trigliserid yapısında değişikliğe yol açmayan metotlarla rafine edilmesi sonucu elde edilen ve serbest yağ asitliği oleik asit cinsinden her l00 gramda 0,3 gramdan fazla olmayan yağı,
ç) Zeytinyağı Komisyonu: Ulusal Gıda Kodeksi Komisyonunun oluşturduğu, Katı ve Sıvı Yağlar Alt Komisyonunun, Zeytinyağı Çalışma Grubunu,
ifade eder.
(2) Zeytinyağı, sadece zeytin ağacı, Olea europaea L. meyvelerinden elde edilen yağlardır. Çözücü kullanılarak ekstrakte edilen veya reesterifikasyon işlemi ile doğal trigliserid yapısı değiştirilmiş yağlar ve diğer yağlarla karışımı bu tanımın dışındadır.
a) Natürel zeytinyağı: Zeytin ağacı meyvesinden doğal niteliklerinde değişikliğe neden olmayacak bir ısıl ortamda, sadece yıkama, dekantasyon, santrifüj ve filtrasyon işlemleri gibi mekanik veya fiziksel işlemler uygulanarak elde edilen; kendi kategorisindeki ürünlerin fiziksel, kimyasal ve duyusal özelliklerini taşıyan yağlardır. Çözücü veya kimyasal ya da biyokimyasal etkisi olan yardımcılar kullanılarak veya reesterifikasyonla elde edilen yağlar bu tanımın dışındadır. 
Natürel zeytinyağları;
1) Natürel sızma zeytinyağı: Doğrudan tüketime uygun, serbest yağ asitliği oleik asit cinsinden her 100 gramda 0,8 gramdan fazla olmayan yağlar,
2) Natürel birinci zeytinyağı: Doğrudan tüketime uygun, serbest yağ asitliği oleik asit cinsinden her l00 gramda 2,0 gramdan fazla olmayan yağlar,
3) Ham zeytinyağı/Rafinajlık: Serbest yağ asitliği oleik asit cinsinden her 100 gramda 2,0 gramdan fazla olan ve/veya duyusal ve karakteristik özellikleri bakımından doğrudan tüketime uygun olmayan, rafinasyon veya teknik amaçlı kullanıma uygun yağlar,
olarak sınıflandırılır.
b) Rafine zeytinyağı: Ham zeytinyağının doğal trigliserid yapısında değişikliğe yol açmayan metotlarla rafine edilmeleri sonucu elde edilen ve serbest yağ asitliği oleik asit cinsinden her l00 gramda 0,3 gramdan fazla olmayan yağdır.
c) Riviera zeytinyağı: Rafine zeytinyağı ile doğrudan tüketime uygun natürel zeytinyağları karışımından oluşan ve serbest yağ asitliği oleik asit cinsinden her l00 gramda l,0 gramdan fazla olmayan yağdır.
ç) Çeşnili zeytinyağı: Zeytinyağlarına değişik baharat, bitki, meyve ve sebzelerin ilave edilmesi ile elde edilen ve diğer özellikleri açısından bu Tebliğ kapsamında kendi kategorisindeki ürünlerin özelliklerini taşıyan yağdır.

Kaynak.:https://www.resmigazete.gov.tr/eskiler/2017/09/20170917-9.htm


Gemlik Muratoba Köyü Gençleri
     Sofralik zeytinde Gemlik yöresinin damak tadı ve lezzeti tüm Türkiye'ye tanıtmak istiyoruz.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder