YILLIK BAKIM İŞLERİ
TOPRAK İŞLEME: Toprak işleme zamanında ve uygun şekilde yapılırsa
toprağın havalanması, yağış sularının muhafazası ve biyolojik
faaliyetlerin artması sağlanmış olur. Zeytinliklerde yılda 2-3
kez toprak işlemesi yeterli olmaktadır. İlk toprak işlemesi
hasattan sonra toprak tavında iken pullukla 15 cm derinliğinde;
ikincisi ilkbaharda 10-12 cm yi geçmeyecek şekilde pulluk
veya tırmıkla, üçüncü işleme ise dökülen zeytinlerin kaybını
önlemek amacı ile toprağın düzeltilmesi ve otların temizliği
için yapılmaktadır.
GÜBRELEME:
Unutulmalıdır ki; gübrenin azı da, fazlası da mahsulün
verim ve kalitesine, ayrıca bitkiye ve ekonomiye zarar verir.
Toprak ve yaprak analizleri sonucu yapılan gübrelemenin en
doğru gübreleme olacağı bilinmelidir.
Verime yatmış olan zeytinliklerde çiçeklenme ve meyve
bağlama döneminde azota ihtiyaç artar. Bunun için sulanan
koşullarda azotlu gübrenin ilk dozu çiçeklenmeden 3-4 hafta
önce, ikinci dozu meyve tutumunda (Mayıs) ve son dozu ve
çekirdek sertleşme döneminde (Temmuz, Ağustos)
verilmelidir. Eğer sulama imkanı yok ise tek seferde Şubat
sonu Mart başında azotlu gübre uygulanmalıdır.
Azotlu gübreler gövdeden 50-70 cm uzağa, taç
izdüşümüne serpilerek çapa vb. aletlerle gömülür.
Fosforlu ve potaslı gübreler izdüşümünde 15-30cm.
derinlikte açılan hendeklere sonbaharda gömülür.
SULAMA:
Zeytine yılık su ihtiyacı 650-700 mm dir. Daha az yağış
alan yerlerde sulamaya ihtiyaç vardır.
Ağacın en çok suya ihtiyaç duyduğu yaz ayları ve Eylül
ayında yapılacak 4-5 sulamanın ürün miktarını arttırdığı
bilinmektedir.
BUDAMA :
Budama zamanını çok iyi belirlemek gerekmektedir.
Yağış az olan bölgelerde mümkün olduğunca geç budama
yapmada fayda vardır. Dal kanseri bulunan bölgelerde yazın
budama yapılmalıdır.
ŞEKİL BUDAMASI:
Zeytinlerde genellikle en uygun şekil ‘serbest goble’
sistemidir.
Fidan dikiminden itibaren ilk iki yıl zeytinde budama
işlemi yapılamaz. Ancak dikimden sonra boyu 1 m.’yi aşan
fidanların tepesi 90 cm’ den vurulur.
İki yıl sonunda 40-90cm. yükseklikten, tek gövde
üzerinde değişik noktalardan çıkan 3 ana dal bırakılır.Öteki
dalların ya uçları alınır ya da gelişmelerini yavaşlatmak için
aşağıya doğru eğilerek bağlanır.Ayrıca dip sürgünleri ve obur
dallar çıkartılır.
Fidana şekil verilmek için acele edilmemeli, şekil 3-4
budamada elde edilmelidir.
ÜRÜN BUDAMASI:
Verime yatmış ağaçlarda ağacın şeklini korumak,
periyodisiteyi azaltmak, gereksiz ve zararlanmış dalları
uzaklaştırmak amacı ile hafif bir ürün budaması yapılmalıdır.
Kural olarak ürün yılının başlarında (Mart – Nisan)
yapılmaktadır.
GENÇLEŞTİRME BUDAMASI:
Yaşlılık nedeni ile mantarlaşmış ve gövdeden çok
uzaklaşmış ana dallarla birlikte hastalık, zararlı ve şiddetli
donlardan etkilenmiş dalların kesilerek yenilerin oluşturulması
amacı ile uygulanmaktadır. Budamadan sonra gövde ve ana
dalların güneşten zarar görmemesi için kireçleme yapılmalı ve
kesim yerlerine %5 lik bordo bulmacı sürülmelidir.
HASAT:
Hasat zeytin üretiminin en ağır işlemi olup, zeytin
kalitesine etki eden çok önemli faktörlerden birisidir. Verim
zamanını çok iyi tespit etmek gerekir. Siyah salamuralığa
işlenecek zeytinlerde hasat, renk, kabuktan ete kadar olan
kısmın siyah olduğu dönemde yapılır. Yağlık zeytinlerin hasadı
ise ağaçta yeşil meyve kalmadığında yapılır.
Zeytin toplama zamanı bölge ve iklim durumuna göre
farklılık göstermektedir. Hasada ağaç diplerine dökülen
zeytinlerin toplanması ile başlanır ve yüksek asitli yağ
verdiklerinden ayrı toplanıp, işletmeye gönderilir. İkinci olarak
yeşil sofralık zeytin toplanır
Kaynak:Marmarabirlik
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder